Kirkens kunst

Artiklen i jubilæumsbogen om "Kunst i Risskov Kirke" er udgivet som særtryk

"Kunst i Risskov Kirke"

Det er et lille hæfte på 16 farverige sider, der kan købes på kirkekontoret for 20 kr.

Udover kunsten i kirken er sognegården vært for skiftende udstillinger, der markeres ved ferniseringer. Aktuelle udstilling

Enhver som træder indenfor i "den nye" Risskov Kirke vil straks bemærke lysgloben. Lysgloben er en stor lysestage i metal, stående på gulvet. Selve stagen er formet som en globe med plads til at sætte lys i en krans rundt om globen.

I midten af globen er placeret et stort lys, som vil være tændt i kirkens åbningstid. Dette lys markerer, at kirken er et helligt rum også udenfor gudstjenesterne og de kirkelige handlinger. Langs globens "ækvator" er der en række små lyseholdere. Disse er beregnet til, at den enkelte som kommer ind i kirken kan tænde et lys og måske sætte sig et øjeblik i bøn eller blot i stilhed.

Thai Munch står bag de farverige glasfelter i bænkegavlene, der lyser op som evighedsblomster:

Bænkegavle

Den samme kunstner har udformet det glasblæste, koboltblå dåbsfad, som næsten svæver mellem himmel og jord, mellem det dybblå hav og den stjernefyldte himmel, samt den havgrønne dåbskande, ligeledes i glas:

Dåbsfad

Kirkens nuværende orgel er bygget af Marcussen og Søn og indviet i 1978. Orglet har 31 stemmer, fordelt på to manualer og pedal, og er smukt intoneret til rummet. Stemmemæssigt er det disponeret således, at det gør det muligt at yde såvel barokmusik som romantisk og nyere (især den franske) orgelmusik retfærdighed:

Orgel

Kirkens vartegn er det store glasmaleri i korvinduet, "Korsfæstelsen", udført af kunstneren Kræsten Iversen i 1937. Det er det første, man ser, når man kommer ind i kirken, ikke mindst om formiddagen, hvor det er smukt oplyst af solen fra øst.

Glasmosaik Korsfæstelsen

Om aftenen er glasmaleriet belyst inde fra kirken, således at det tydeligt ses nede fra Rolighedsvej.

Alterbillede aftentide

Kirkens mosaikker

Risskov kirke har udover alterbilledet ovenfor en række andre mosaikker.

Sideskibet i nordøst har en anden mosaik, også af Kræsten Iversen i 1937, som afbilder indtoget i Jerusalem.

Indtoget

Sideskibet i Sydøst har kirkens 3. mosaik af Kræsten Iversen, som afbilder opstandelsen:

Opstandelsen

Kirkerummets sydside indholder derudover to mosaikker af Sven Havsteen Mikkelsen over hinanden. Øverst "Dåben", der under "Nadveren":

Mosaikker-havsteen

Våbenhusets nordside har en mindre mosaik af Valdemar Foersom Hegndal:

Vaabenhusmosaik

Våbenhus sydside har en anden mindre mosaik af Valdemar Foersom Hegndal:

Vaabenhus sydside

Mosaikkerne reflekteres i kirkerummets gulv:

Mosaik reflektion